tiistai 17. huhtikuuta 2018

En ymmärrä antaa

Ja juuri kun olen laittanut maanantain alkuiltana läppärin paikoilleen ja valikoinut jotain kepeää katsottavaa itselleni samalla kun kokkailen jotain helppoa, niin Javier viestii minulle! Ihan niin kuin toivoinkin! Jes, minua alkaa heti hymyilyttää. Javier lähettää minulle jotain kapulakielisiä tekstejä ja pyytää apua niiden tulkitsemiseen. Okei, eli hän tahtoo apuani jossain tylsässä jutussa, mutta se on varmastikin vain tekosyy ottaa minuun yhteyttä. Yritän parhaani mukaan selittää hänelle mistä tuossa jo suomenkin kielellä äärimmäisen monimutkaisessa lakitekstissä on kyse, ja asian nopeuttamiseksi Javier tahtoo soittaa minulle. Olen aiemminkin maininnut siitä, miten harvinaista on puhua oikeasti puhelimessa näiden ihmisten kanssa. Se raottaa entistä enemmän näiden todellisuuksien välejä toisiinsa. Heidän äänensä tulee minun kotiini minun todellisuusympäristössäni yllättäen. Ja se tuntuu oikeammalta kuin viestien naputtelu. Yhtäkkiä muistan kuinka Roni soitti minulle ensimmäistä kertaa viime kesänä. Muistan senkin niin elävästi, koska toisen nimen näkeminen välkkyvänä ruudulla tuntuu niin kivalta. Vaikka hän on siinä seinän takana kaupassa ja tahtoo vain kysyä, että minkä juoman valitsen, kun ykkösuosikkiani ei olekaan saatavilla. Muistan, että olin toivonut sokeritonta energiajuomaa, mutta nyt sain tyytyä tavalliseen versioon. Tunsin oloni erityiseksi ollessani siinä kuumassa auringonpaisteessa pitämässä seuraa Ronin luona hoidossa olleelle lemmikille, jota kaikki ohikulkijat pysähtyivät ihastelemaan. Sitten kuljimme hitaasti pitkin omistamiamme katuja kuin pienenä maailman spesiaaleimpana perheenä meidän omalle salaiselle paikalle metsään aamupiknikille. Puhuen taukoamatta kaikesta ylimaallisesta ja haaveillen asioista, joita nyt toinen meistä toteuttaa. Kai. Kun muistelen tuota päivää, niin tunnen etäisesti taas sen ahdistavan epävarmuuden minkä hän minussa aiheutti. Sen kuinka joudun olla varpaillani ja jännittämään, että milloin hän heittää minut pois. Se tuntuu heti kaikuna vatsassa ja rinnassa. Ja mietin ennemmin Javieria, joka soittaa minulle saadakseen apuani puuduttavan tylsään juttuun. Keittelen siinä pastaa (taas) ja koitan saada selvää vaikeista sanoista, joita yritän kääntää parhaani mukaan Javierille. En tekisi tätä kovinkaan monelle muulle omalla vapaa-ajallani, mutta nyt olen iloinen pelkästään siitä, että voimme jutella puhelimessa ihan kuin soittelisimme toisillemme aina kun mieleen tulee jokin tylsä tai tärkeä asia. Kun olemme vääntäneet sanoista selvää noin puoli tuntia juttelematta mitään mukavia, niin Javier kiittelee minua, ja joutuu itse vielä jatkamaan työskentelyä tuon asian parissa. Toivottelen hänelle jaksamista, ja kysyn sivulauseessa, että oliko hänellä mukava viikonloppu. Mutta Javier ei osaa vaihtaa puheenaihetta yhtään rennompaan teemaan, ja mutisee vain jotain epäselvää, ja kiittää vielä ennen kuin lopetamme puhelun. 



Pyh, heti innostukseni yhteydenotosta laantuu, kun emme päässeet juttelemaan mistään muusta kuin Javierin tylsästä avuntarpeesta. Muistan kuinka kinastellessamme joskus toissavuonna hän meuhkasi minulle siitä, kuinka minusta on ainoastaan hyötyä, kun voin auttaa häntä paperiasioissa ja olla seurana leffoja katsellessa. Olin kai tuolloin tehnyt jotain väärin keittiössä taas. Javier on pyytänyt anteeksi ylireagointejaan jälkikäteen. Ja viimeksikin kun tapasimme viime viikolla, niin hän myönsi olleensa minulle liian pitkään kiukkuinen siitä marraskuun illasta puolitoista vuotta sitten, kun sanoin jotain tyhmää hänen ystäviensä kuullen. En tiedä muistaako hänkään enää mitä minä sanoin. Itse en. Ja nyt, vaikka Javier hyödyntää taas minua omien asioidensa hoidossa, niin en loukkaannu tästä oikeasti. En ainakaan kauheasti. Olen joskus saapunut Javierin luokse sovituille treffeille, ja jos hänellä on ollut kesken jokin virallisen asian hoitaminen, niin hän pahoittelee ja pyytää minua odottamaan, koska hän ei voi irrottautua siitä ennen kuin on valmis. Ja se on ihan fine. Jotkut ovat sellaisia. Olen ihan varma, että palaamme asiaan taas ihan pian, ja toivottavasti Javierkin on vähän rennommalla tuulella. Myös Aku viestii minulle vielä illalla ollessaan kai drinkeillä kaverinsa kanssa. Koitan olla tavallista neutraalimpi ja vaihtaa hymyhymiöt peace-merkkiin. En jatka enää keskustelua kyselemällä mitään, etten vahingossa vain flirttaile. Minua ärsyttää, että joudun suodattamaan omia normaaleja lauseitani siksi, että nähtävästi annan ymmärtää jotain mitä en ymmärrä antaa (kuten Jukka minulle huusi viimeksi puhelimessa). Vaikka todellisuudessa en usko tehneeni mitään väärää. Ehkä nämä miehet eivät ole tottuneet siihen, että joku on heille ystävällinen ja vastaa viesteihin iloisesti. No, siispä harmaana maanantaina tarjoan tonnikalapastaa perheenjäsenelleni ja lojumme tyytyväisinä sohvalla netflixin ääressä. No okei, myönnän että olen vähän ärsyyntynyt lopetettuamme puhelun Javierin kanssa. Ja hauskinta on se, että itsekin hätkähdän tätä tunnetta, joka on ollut piilossa jo pitkään. Olen hetkellisesti pettynyt ja ärsyyntynyt kun en saanutkaan juuri sitä mitä olisin halunnut. Tajuan nopeasti lapsellisuuteni ja kokoan itseni hyvään vireeseen tuota pikaa. Ja nukkumaan mennessä en enää edes muista koko asiaa. Vaan nukun sikeästi, kunnes herään itsestään ennen herätyskellon soittoa, kuten edellisenäkin aamuna tismalleen samaan aikaan kello 6.45. 



Jälkikäteen muistan, että toissayönä pitkästä aikaa olen herännyt keskellä yötä valveuneen. Ihan vain muutamaksi sekunniksi. Olen avannut silmäni ja kissani nukkuu siinä rintani päällä, kuten aina jos ei ole kiinni kyljessäni tai tyynyni vieressä. Näen tervetulleet tuntemattomat vieraat istumassa sohvallani, ja ajattelen omahyväisenä, että nyt kun he näkevät missä kissa on, niin he tietävät kuka hallinnoi tätä asuntoa. Olen nyt jo monena aamuna noussut sängystä ennen kuin on ihan pakko. Ajattelen innoissani, että onnistun varmasti tavoitteessani nousta aamuisin lenkille ennen töihin lähtemistä. Ihan pian! Viimeinkin alan onnistumaan tavoitteissani. Tämä on vihdoinkin se vuosi, kun asiat onnistuvat. Odotin, että se olisi ollut viime vuosi, koska sitä edeltävä vuosi oli niin vaikea. Mutta tilanne pahenikin vain entisestään. Mutta nyt. Tämä vuosi korvaa varmasti menneet kurjuudet. En koputa puuta. Vaikkakin ollessani näin yltiöpositiivinen alkaa vähän pelottaa, että ylpeys käy lankeemuksen edellä kuten yleensä. Mutta sitä murehdin sitten kun tarvitsee. Tiistaiaamuni on tavallista hiljaisempi, kun Aku ei viesti normaaliin tapaansa päivänsä kuulumisia. Mutta sitä en tee minäkään, koska pelkään taas vahingossa vihjailevani jotain mitä en tarkoita. Harmillista. Olen ollut niin kiitollinen näistä ystävistä, että harmittaa jos yhteiselollemme tulee jokin särö nyt. BLING. Ja samantien tätä pohdittuani Aku aloittaa lounastauolla keskustelun. Mutta ei kuulumisia, vaan hän toteaa vakavana, että tahtoo puhua minulle kahden kesken ensi perjantaina. Voi vittu, oikeasti. Minä en halua puhua kahden kesken. Minua ei kiinnosta! Olen tehnyt selväksi että voimme olla kavereita, eikä minua kiinnosta sekuntiakaan jankuttaa siitä asiasta mitään. Saati kuulla näiden miesten maailman tärkeimpiä asioita, joilla he yrittävät vakuuttaa minua jotenkin ylittämään friendzonen rajat. Tai kenties haluavat ripittää minua siitä miten olen ollut niin inhottavan valheellinen ollessani ystävällinen heitä kohtaan. Kysyn Akulta, että miksi ihmeessä, ja totean, etten tiedä vielä mitä aion tehdä perjantaina. Mutta että toki jos olemme menossa jonnekin ulos taas kavereiden kanssa, niin voimme tarvittaessa jutella. Ja sitä juuri tarkoitan. Ei, en varaa sinulle mitään yksityistapaamisaikaa minun perjantailtani. En lankea tähän jukkamaiseen käytökseen ollenkaan. Enkä voi käsittää, miten hän voi vieläkin jatkaa tästä asiasta. En yleensäkään halua päättää mitä teen viikonloppuna, kuin vasta viime hetkellä. Enkä tee sitä nytkään. Paitsi jos Javier lämpenee ja pääsemme viimein viettämään yhdessä leffailtaa ulos.  

6 kommenttia:

  1. No jo on kummaa ja ärsyttävää! Tarkoitan, että jos Akukin alkaa tehdä tuommoisia "nyt on tärkeää asiaa" aloituksia. Ylipäätänsä mielestäni tuollainen on yhden lajin uhkailua, että saisit nyt koko viikon miettiä, mitä mahdollisesti ehkä ikävää sieltä tulee. Jos on asiaa, sanotaan asia ja siihen piste. Laittakoon meseä tai muuta jos WU tai tekstarit tuntuu hankalilta.
    En tykkää:-(
    t. Koo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä. Olen pettynyt, koska olemme tulleet tosi hyvin toimeen - kavereina! Ja nyt minua suorastaan ärsyttää ja inhottaa. On pakko ottaa etäisyyttä mihinkään oma-aloitteiseen yhteydenpitoon. Toivon, että keksin perjantaiksi jotain aivan muuta tekemistä.

      Poista
  2. Eniten tässä minua ärsyttää se, että - jälleen kerran - miehillehän käytöksesi on mitä enimmässä määrin sallittua. Siis pyöriä vain porukoissa pitämässä hauskaa. Jos joku nainen siinä heihin ihastuu ja haluaa enemmän, varjele, jos menee sen näyttämään. Nainen siinä joutuu naureskelun kohteeksi. Mutta miehillä on ikään kuin itsestään selvä OIKEUS olettaa jotakin naisesta, joka heidän porukassaan pyörii ja heitä sattuu miellyttämään.
    Ikävä kyllä näin usein ns. viihdeporukoissa, siis jengissä, joka ei juuri muuten kohtaa kuin hauskanpidossa. Ärsyttävää tässä on sekin, että eikö juuri niissä porukoissa = kokoonnutaan vain relasti yhteen pitämään hauskaa, olisi ihan normaalia, että se on vain kaveruutta???
    Vtuttaa sun puolesta.
    Koo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, kaksinaismoralismi kukoistaa. Miehet kokevat olevansa oikeutettuja suuttumaan ja loukkaantumaan, ja kuten huomattu, ryhtymään käyttäytymään inhottavasti naista kohtaan, joka on heidät torjunut. Tuolla on kai jokseenkin yleistä että jollain on ollut jotain juttua vähän kenen kanssa sattuu, joten kai se sitten on kumma kun jotkut eivät edes niinä yön tunteina kaipaa mitään kännilääppämisiä.

      Poista
    2. Joo koettu vähän vierestä, kuuluin aikanaan löysästi yhteen kaveriporukkaan, jossa oli pari kaveria, jotka kävivät vähän kaikki naiset läpi. Naisista näki, että vähän niinkus alistuivat hommaan ja ajattelivat, että no kumminkin kaveriporukalla näin - kunnes herraseura alkoi seurustella. Silloin näille naisille ilmoitettiin, että seuraan ei ole enää suotavaa saapua, koska tajuathan sä, siellä on nyt mun tyttöystävä. Että otti vierestä päästä silloinkin.
      Ehkä sun pitäis Akulle silmät suurina sanoa, että en tietenkään voi mitään alkaa sun kanssa, sähän olet Jukan kaveri, etkä SINÄ varmaan ikinä tekisi sellaista temppua Jukalle:-) eiks tietty bros before ho's?
      En tiedä, miksi mulla meni jotenkin ihon alle ilmoitus vakavasta keskustelusta - siis mitä hiton vakavaa keskusteltavaa, joka ei ole niin tärkeää, että se on pakko sanoa heti, sitten voi olla ihmisten kanssa, joiden kanssa kokoontuu pitämään päihdekivaa?
      No toisaalta, aika aikaa kutakin. Muitakin kivoja ihmisiä löytyy.
      Koo

      Poista
    3. Jep, en tiedä mikä näissä mättää. Akun ja Jukan suhteen on niin, että Aku kokee olevansa se pelastava ritari, joka on rinnallani, vaikka Jukka on käyttäytynyt törkeästi minua kohtaan. Aku ei vain tajua (sanomisesta huolimatta) etten ole koskaan tarvinnut tai kaivannut mitään puolenpitäjää, koska minua ei pääosin liikuta Jukan typeryys. Onneksi tuokin kaveriporukka on laaja.

      Poista